Domácnost, Featured, Recepty, Zábava

Jak uvařit výtečnou rajskou omáčku z čerstvých rajčat?

Rajská omáčka je jednou z našich českých nejznámějších omáček. V poslední době si ale mnoho kuchařů a kuchařek včetně restaurací práci zjednodušuje přidáváním kečupu. Proč to tak ale dělat i během léta a brzkého podzimu, kdy máme k dispozici obrovské množství skvělých čerstvých rajčat?

By: epSos .de

Ingredience

Na rajskou omáčku budeme potřebovat:

  • 2 kg čerstvých rajčat
  • 100 g másla
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • bobkový list
  • kousek skořice
  • 1 hřebíček
  • citronová kůra
  • třtinový cukr
  • hladká mouka
  • sůl
By: Mark Mrwizard

Nakrájet a osmažit cibulku

Čerstvá rajčata si omyjeme, rozkrojíme napůl, vydlabeme semínka a přes cedník z nich vymačkáme veškerou šťávu. Zbyla semínka vyhodíme a rajčata rozkrájíme ještě na menší kousky. V hrnci si rozpustíme 100 g másla a zpěníme na něm dvě najemno nakrájené cibule. Přidáme jeden bobkový list, pár kuliček pepře a nového koření, 1 hřebíček, asi centimetrový kousek skořice a proužek citronové kůry.

Jíška zalitá šťávou

Až začne být cibule sklovitá, přidáme 3 lžíce třtinového cukru a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme 4 lžíce hladké mouky, a vytvoříme béžovou jíšku. Jakmile začne mouka pěnit, můžeme přilít šťávu ze semeníků rajčat. Až se vše řádně zahřeje, přidáme pokrájená rajčata, lžičku soli, a vše promícháme. Snížíme plamen a za častého míchání dusíme pod poklicí cca hodinu.

By: Luis Villa del Campo

Přecedíme a podáváme

Výsledek přepasírujeme přes cedník a slupky vyhodíme. Dle sladkosti a zralosti rajčátek, doladíme finální chuť pomocí třtinového cukru, soli příp. citronové šťávy. Omáčka by měla být lehce pikantní, do sladka. Jako přílohu volíme houskový knedlík, případně těstoviny.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TOPlist